Naturalne aromaty w yerba mate

Produkty zielarskie, niezależnie czy używane w celach leczniczych, profilaktycznych czy rekreacyjnych, muszą spełniać kilka warunków. Są to między innymi normy ekologiczne związane z uprawą roślin lub pozyskiwaniem ich z czystych rejonów, a także z określonymi zasadami łączenia ziół i urozmaicania mieszanek aromatami. Podobnie jest z yerba mate, której coraz więcej producentów dba o organiczność suszu. Wciąż jednak istnieje wiele niedomówień związanych z kwestią aromatyzowana ostrokrzewu paragwajskiego.

Aromat syntetyczny kontra naturalny

Nie trzeba nikogo przekonywać do tego, że najbardziej pożądane w produktach, które spożywamy są naturalne zapachy. Równocześnie mało kto świadomie zwraca uwagę na dodatki do yerba mate, mające poprawiać smak suszu. Niestety syntetyczne aromaty są na porządku dziennym w niektórych gatunkach yerby i charakteryzują się intensywnością i posmakiem, który szybko się ulatnia, pozostawiając nieco chemiczne nuty na języku. Na opakowaniach bywa zaznaczany jako „aromat syntetyczny identyczny z naturalnym”. Tymczasem prawdziwy aromat dodany do suszu nie narzuca się, a zarazem wyraźnie zaznacza swoją obecność. Może pochodzić z dobrej klasy olejków eterycznych, jak i sproszkowanych roślin lub pachnących kwiatów – bardzo często jest połączeniem takich dodatków. Warto zatem zwracać uwagę na rzetelność w opisie składu smakowej yerba mate i to czy producent wprost zaznacza, jaki rodzaj aromatu został użyty w mieszance.

Jakie yerba mate mają naturalne aromaty?

Przyglądając się tematowi aromatów w yerbie można błędnie pomyśleć, że większość popularnych yerb smakowych zawiera wersje syntetyczne, ponieważ na opakowaniach nie ma wyraźnie opisanego składu lub po prostu czuć ich sztuczność podczas spożycia naparu. Panuje także przeświadczenie, że zaledwie kilka i to nowoczesnych gatunków mate jest w pełni organicznych i aromatyzowanych naturalnie. Prawda jest taka, że na rynku jest w czym wybierać! Warto zwrócić uwagę na yerba mate Yari lub Mate Green – obydwie pochodzą z Brazylii i są suszone gorącym powietrzem oraz posiadają naturalne aromaty. Poza nimi są także łagodne, smakowe Amandy z Argentyny czy wyraziste rodzaje paragwajskiej yerby Campesino z olejkami eterycznymi. Polecamy spróbować tych gatunków i porównać je z innymi smakowymi yerba mate – różnica jakościowa będzie zaskakująca!